Menu
Kuchnie świata

Kurs kuchni tajskiej w Bangkoku. Czego się nauczyłam?

Tajlandia to raj dla miłośników jedzenia. A czy może być coś lepszego od próbowania lokalnych specjałów, jeśli nie samodzielne ich przygotowanie?

Podczas pobytu w Bangkoku zapisuję się na kurs gotowania do Silom Thai Cooking School. Mam nadzieję zgłębić sekrety tutejszej kuchni, która słynie z wyrafinowanych i doskonale zbilansowanych smaków, a jej dania cieszą oko żywymi kolorami i piękną prezentacją.

Bangkok – kurs gotowania w Silom Thai Cooking School

Warsztaty zaczynamy od wycieczki na pobliski targ, gdzie uczymy się rozróżniać cztery odmiany imbiru i dowiadujemy, po czym poznać stopień ostrości papryczek chili. Na smak wpływa nie tylko rozmiar – trzeba też uważać na te, które zmieniają kolor!

Pierwszym daniem, które przygotowujemy jest tom yum goong – pikantna zupa krewetkowa. Jej kluczowe składniki to trawa cytrynowa, galangal i liście limonki kaffir.

– Są jak trzej muszkieterowie – tłumaczy Oat, nasz instruktor. – Co, jeśli nie macie któregoś z nich? Najlepiej dać sobie spokój z robieniem zupy!

Następnie klasyka kuchni tajskiej, czyli pad thai – smażony makaron ryżowy z jajkiem, krewetkami i tofu. Wbrew instrukcji na opakowaniu nie zalewamy makaronu wrzątkiem, lecz moczymy go w chłodnej wodzie. Dzięki temu nie będzie się sklejał.

Gotowe danie posypujemy orzeszkami ziemnymi i skrapiamy sokiem z limonki.

Bangkok – kurs gotowania. Czego się nauczyłam?

Zanim przejdziemy do surówki z zielonej papai (można zastąpić ją zielonym jabłkiem lub ogórkiem, bo i tak o smaku decyduje dressing), nie możemy zapomnieć o przyszykowaniu słodkiego ryżu, który razem z mango będziemy jeść na deser.

– Tajowie uwielbiają ryż – wyjaśnia Oat. – A co je się w Polsce?

– Ziemniaki – odpowiadam zgodnie z prawdą.

Ostatnią potrawą tego dnia jest wywodzące się z kuchni indyjskiej massaman curry o wyraźnym aromacie goździków i cynamonu.

Pasty, potrzebnej do jego sporządzenia nie musimy robić sami – można kupić gotową. I już w zaciszu własnej kuchni powrócić wspomnieniami do tętniącego życiem Bangkoku.

Ile kosztują warsztaty kulinarne w Bangkoku?

  • Silom Thai Cooking School oferuje kurs kuchni tajskiej w godzinach porannych, popołudniowych i wieczornych
  • Koszt warsztatów grupowych to 1000 bahtów od osoby
  • Prywatny kurs gotowania dla jednej lub dwóch osób kosztuje 1500 bahtów za dzień
  • Dostępna jest również wersja dla wegetarian
Bangkok kurs gotowania w Tajlandii

No Comments

    Leave a Reply