Tabbouleh – idealna sałatka na lato

tabbouleh przepis

Tabbouleh to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni libańskiej. Ta lekka sałatka ze świeżych ziół z dodatkiem soku z cytryny jest doskonałą przekąską na upalne dni.

Składniki:

  • 4 pęczki pietruszki
  • pęczek mięty
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę bulgur płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 10 minut aż ziarna napęcznieją. Odcedzamy nadmiar wody.

Zioła dokładnie płuczemy, usuwamy łodyżki, a listki szatkujemy. Dodajemy pomidory i cebule pokrojone w drobną kostkę. Całość polewamy dressingiem z oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatkę podajemy schłodzoną, na liściach sałaty lub z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *