Kurczak tikka masala – sprawdzony przepis

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni indyjskiej. Marynowane w przyprawach kawałki piersi kurczaka podawane są w aromatycznym, kremowym sosie.

Istnieje wiele historii dotyczących powstania tej potrawy. Według jednej z nich, gdy pewien klient indyjskiej restauracji w Glasgow poskarżył się, że zamówiony przez niego kurczak jest zbyt suchy, szef kuchni dodał do niego zaimprowizowany sos z jogurtu i zupy pomidorowej. Gościom tak posmakowało danie, że wkrótce na stałe włączono je do menu. Dziś wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi, że to właśnie u nich wynaleziono kurczaka tikka masala.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek imbiru
  • mały pęczek kolendry
  • 1/3 słoika pasty Tikka Masala firmy Patak’s
  • 400 g puszka pomidorów
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na około 2 cm kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i imbir obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kurczaka. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy aż całość zmięknie, a cebula nabierze złocistego koloru. Następnie dodajemy pastę tikka masala i dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie składniki pokryły się pastą. Wrzucamy pomidory w puszce i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Pod koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny. Całość posypujemy kolendrą.

Podajemy z ryżem basmati lub chlebem paratha.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *